Sant Cugat del Vallès

Per una Catalunya Inclusiva

  • PSC Sant Cugat
  • Actualitzat:
  • Creat:

Discurs del primer secretari del PSC de Sant Cugat en l'entrega floral al monument Rafael de Casanovas en motiu de la Diada Nacional de Catalunya

Les i els socialistes catalans celebrem un Nou onze de setembre, una nova Diada de Catalunya, des del nostre compromís catalanista de sempre.

El catalanisme que ens ha portat en totes les circumstàncies històriques a lluitar per la recuperació i la defensa de les institucions i els símbols del nostre país, que ens representen a tots, i que constaten l’àmplia pluralitat social i política de Catalunya, i que no poden excloure ningú, ni ningú se n’ha d’excloure.

És per això que nosaltres no volem una diada segrestada per una part del país, ni volem que una altra part no se senti cridada a participar-hi.

Per a nosaltres, una celebració institucional i unitària de la Diada és perfectament compatible amb la lliure i legítima manifestació de qualsevol partit o associació ciutadana.

Però malauradament, també en aquesta qüestió, l’actual Govern de la Generalitat és incapaç d’estar a l’alçada del seu rol institucional.

I és des d’aquest orgull d’haver contribuït decisivament a preservar les nostres institucions d’autogovern durant aquests últims anys de deriva i confusió i amb la voluntat de reconstruir l’esperit de concòrdia i d’unitat civil que mai s’haurien d’haver trencat, que les i els socialistes catalans volem aprofitar el marc d’aquest Onze de Setembre per proposar a tot el poble de Catalunya canviar el pas i obrir una nova etapa de futur del nostre país.

No es tracta de tornar a repetir errors del passat, sinó d’avançar per assegurar el progrés col·lectiu. Més que mai necessitem passar full, deixar enrere els temps de desengany, divisió i manca de rumb que tantes oportunitats ens estan fent perdre individualment i col·lectiva i retrobar-nos en objectius

comuns i compartits que ens permetin desplegar totes les grans potencialitats de progrés social i econòmic que seguim tenint com a societat.

Més que mai necessitem escapar del carreró sense sortida al qual ens han portat les polítiques de confrontació, superar  el bloqueig parlamentari i la inacció del Govern i refer la nostra capacitat d’acord, negociació i pacte per tornar a posar en marxa la força transformadora de l’acció de govern i el diàleg institucional.

El consens el pacte i la negociació forma part de la nostra manera de ser, l'entesa és la nostra manera de veure la política.

Tal i com hem estat capaços a Sant Cugat i posar-nos d'acord amb les forces progressistes despres de 32 anys de govern monocolor, posant per davant els interessos de la ciutadania i del nostre municipi.

Tots i totes són conscients de quina és l’aposta del socialisme federal i avançar cap a la reforma estatutària i constitucional que ens permeti avançar cap un estat federal en el marc d’una Europa Social i plena.

Obrim doncs entre tots una nova etapa per a Catalunya amb tres grans objectius.

- El primer objectiu: LA RECONCILIACIÓ,

hem d’entendre i respectar les raons de tothom, refer els pactes polítics trencats o fortament malmesos que durant tants anys han vertebrat la unitat civil del nostre poble i han evitat la fragmentació comunitària al voltant del paper de les institucions, la llengua i la cultura, els mitjans de comunicació...

- Segon objectiu: El BON GOVERN,

impulsem una Generalitat útil i al servei de tots els catalans i  catalanes, capaç de sumar voluntats polítiques i socials per garantir la cohesió social, en favor de les polítiques públiques per generar riquesa i  redistribució per una Catalunya social i inclusiva.

- Tercer objectiu: EL RETORN A LA BONA POLÍTICA,

busquem una solució acordada per aprofundir en l’autogovern de Catalunya, una solució política en el marc de les lleis, acordada a Catalunya i amb les institucions espanyoles, una solució  que el poble de Catalunya pugui ratificar amb el seu vot.

És hora de tornar a tenir horitzons, de tornar a mirar el futur del nostre país amb esperança, és hora d’obrir una nova etapa per a Catalunya.

En aquest Onze de Setembre, al servei del nostre poble, les i els socialistes catalans ens oferim per liderar-la des dels nostres principis de pau, federalisme i justícia social.

Avui també és un dia per recordar i solidaritzar-nos amb el poble Xilè, com fem cada any, commemorant el 46è aniversari de l’assassinat de Salvador Allende.

A la vegada i especialment avui que és un dia de reivindicacions de lluita, volem fer menció especial a la pèrdua que recentment hem tingut entre les lluitadores del feminisme i el socialisme català, espanyol i europeu i que ha marcat la darrera dècada, deixant una forta empremta entre els que vàrem tenir la sort de conèixer-la i aprendre, sinó del seu immens llegat reflexiu i literari.

Un record per la nostra companya Maria Dolors Renau i Manén.

Visca Sant Cugat, Visca Catalunya.

 

Pere Soler

1er Secretari del PSC de Sant Cugat

 

Sant Cugat del Vallès 11 de setembre de 2019

Paraules clau: