Sant Cugat del Vallès

Posicionament del PSC sant sugat en el ple extraordinari

  • Actualitzat:
  • Creat:

Posicionament del grup municipal socialista sobre el ple extraordinari que s´ha fet aquest matí arran de la sentència del Procés. El portaveu Pere Soler ha llegit un document del president Montilla en nom dels regidors socialistes.

Després d’un període de presó provisional discutible i excessiu, d’una instrucció meticulosa i d’un judici oral celebrat amb transparència i garanties, el Tribunal Suprem ha emès el seu veredicte sobre uns fets que mai no s’haurien hagut de produir.

La sentència, amb una dura imposició de penes, estableix quins han estat els delictes i quin grau de responsabilitat personal correspon a cadascuna de les persones jutjades. La publicació de la sentència ha comportat crítiques dels qui la consideren injusta per excés o per defecte. I és normal que així sigui: les sentències, de tots els tribunals i per a totes les persones jutjades, han de ser acatades. Però criticar-les, per expressar-ne la disconformitat, és una conducta del tot legítima. La Sentència, que és ferma, permet encara la possibilitat d’un recorregut jurídic davant el Tribunal Constitucional i el Tribunal Europeu dels Drets Humans, si algú d’entre els condemnats considera lesionats els seus drets.

Ningú s’hauria d’alegrar d’una pena de privació de llibertat en aquestes circumstàncies. Tampoc els que no compartim els actes realitzats per les persones afectades per la sentència, ni creiem que la independència de Catalunya sigui una bona solució per als problemes, reals, del nostre autogovern.

Qüestions polítiques al marge, no podem deixar de banda el problema humà que les condemnes comporten, especialment d’aquells a qui coneixem i apreciem, i de qui ens sentim solidaris en aquest moment tan dur. Però el millor que podem fer en favor dels presos i de llurs famílies és no afegir més patiment al patiment. Els condemnats no haurien de convertir-se ni en un ariet per a la confrontació, ni uns ostatges per a la defensa o la crítica d’una causa, per més legítima que aquesta sigui.
Des de Catalunya, la reacció institucional i política no pot ser altra que la serenitat, malgrat hi hagi molta gent que es consideri ferida. Cridar a buscar escenaris de confrontació no aporta res de positiu per a ningú.

El que necessitem ara és que la publicació de la Sentència comporti l’oportunitat perquè la política recuperi el seu protagonisme, sabent gestionar les conseqüències de la mateixa i els problemes de fons que estan en el seu origen. Tots hauríem d’aprendre la lliçó: judicialitzar un problema polític (sigui vulnerant les lleis democràtiques o limitant la resposta únicament a les vies policials i processals) no és un bon mètode per trobar solucions.

La Política ha de recuperar la iniciativa i el temps perdut. Malgrat la temptació de convertir la frustració de molts catalanes i catalanes en tensió als carrers i a les institucions, agreujant encara més el risc de fractura interna, hem de reiterar que només hi ha una via de solució: la del diàleg, la negociació i el pacte en el marc del nostre Estat de Dret, compatible amb l’exercici dels drets democràtics de llibertat d’expressió i de manifestació.

Això depèn, en primer lloc, de nosaltres. Avui, després de la Sentència, aquesta negociació és més difícil perquè la desconfiança, el recel i el patiment generat pesen – i molt – en totes les parts concernides. Tanmateix, tothom s’ha de convèncer que no hi ha altra via que buscar un nou acord per a reforçar l’autogovern de Catalunya i els canvis necessaris en l’ordenament constitucional.

Catalunya ha demostrat sovint la seva capacitat de pacte interior. Necessitem un nou espai de consens nacional que faciliti canviar el rumb. Ens mou, a tots, el nostre compromís amb Catalunya, amb el seu autogovern i amb la millora del benestar de la societat catalana. Sabent que per a fer-ho no hi ha dreceres.

Torno a dir que necessitem actes de coratge. El primer, reconèixer honestament el fracàs de la via escollida per defensar un projecte polític. Mai més no es pot caure en l’error de creure que saltar-se el marc jurídic és un bon camí. En segon lloc, entendre que el “procés” ha expressat un malestar basat en l’existència de problemes reals del nostre autogovern, dels que hauria de ser conscient el conjunt de la societat espanyola i que, no en tinc cap dubte, tenen solució en el marc democràtic."

José Montilla